Blog


Blog Index

LAID BACK

Tags: Laid Back

Laid Back er et af de navne, der bare altid har været der. Selvom de aldrig rigtig har haft superstar status, kender vi dem alle sammen.
Nu udkommer der en dobbelt CD, med det bedste af det bedste, fra de sidste 30 år, og i den anledning har vi aftalt at mødes med Tim Stahl og John Guldberg på deres pladeselskab.  

De ligner heller ikke popstjerner, når de træder ind i lokalet - mere en af de anonyme mennesker man møder ved køledisken i supermarkedet, og det er præcis sådan de vil have det. Folk må gerne kende deres musik, men de nyder at kunne gå i fred uden, at blive genkendt hele tiden.

I 1961 hørte John Guldberg singlen ”Apache” med Jørgen Ingman, og så var hans skæbne beseglet. Nogenlunde samtidig fik Tim Stahl en guitarforstærker i konfirmationsgave, og så var hans rute i livet lagt. 

De to mødtes i starten af 70erne, hvor de startede bandet Starbox. De var ambitiøst og øvede hver dag, men det store arbejde til trods, blev det ikke til mange live jobs.
Helt galt gik det, da gruppen varmede op for The Kinks, og de blev pebet af scenen. De var fejlplacerede, de var ikke bandet folk var kommet for at se, og deres musik faldt iikke i publikums smag. At forsangeren revnede sine bukser, og måtte forlade scenen med bar røv og kuglerne dinglende, var den berømte dråbe. 

Bandet kom sig aldrig rigtig over den aften, og opløstes kort efter. Det eneste der overlevede, var navnet som Johnny Reimar var helt vild med, og som han brugte til sit pladeselskab. John og Tim forsøgte også at starte andre bands, men til sidst blev de trætte af det, og bestemte sig for at droppe band-livet, og i stedet hygge sig med musikken på amatørplan. 

Sådan gik der et stykke tid, men så hørte ”Banjo Boy” Kjeld Wennick deres musik, og overtalte dem til et samarbejde. Det blev starten på den gruppe vi kender i dag. Det var en fælles veninde, der kom op med navnet, som beskriver både Tim og John, såvel som deres musik. 

I 1981 kom den første single ”Maybe I’m Crazy”, og den blev øjeblikkelig et hit. Den lød i mange professionelles ører lidt ufærdig, men det var i virkeligheden dét, der var charmen ved den. Enkeltheden blev et varemærke for Laid Back, der gav deres musik den nerve som så mange af der kolleger leder forgæves efter. 

Hit efter hit flød ud af højttalerne de kommende år. Da jeg spurgte om deres eget favorit nummer, havde de svært ved at vælge.
”Hvis vi skal vælge et, må det være Bakerman“, er de enige om.
Tim, der står for alle grooves, havde lavet et fedt nummer, men der manglede tekst.
”Den kom jeg på, mens vi optog", fortæller John. "Og det eneste, der er lagt på bagefter, er Hanne Boel der fylder de huller, hvor jeg ikke lige kunne komme på noget at synge”.
De berømte ord som ingen kan synge med på er: "Sagabona kunjani…". Det er swahili og betyder "Hello, how are you?"

Deres hit ”White Horse” er samplet masser af gange af musikere og DJs fra hele verden og den ene af de to CDer indeholder de bedste remixes, ikke bare af ”White Horse”, men af de fleste af deres hits. ”I starten føltes det underligt at andre lavede om på vores numre, men efterhånden blev det en del af del hele, og vi er da også beærede over at folk for lyst til at arbejde med vores ting”. Hvis alt går vel kommer der et Fedde La Grand remix af ”White Horse” først i 2009. 

På vej til interviewet spillede jeg ”White Horse”, og så spurgte vores 10 årige pige der lige er startet på engelsk i skolen ”Jan – hvad er det de synger?” Ja… ser du… Det er noget med en hest, en pony og en møgkælling… Jeg spørger lige bandet senere lovede jeg. White Horse udtrykket stammer fra en god ven der kom i studiet, men som desværre havde et misbrug af kokain. ”Han brugte udtrykket ”Ride The White Horse, og det faldt mig pludselig ind da jeg skulle lave teksten fortæller John Guldberg. 

Laid Back er ikke på vej på pension som det ofte er tilfældet for folk der udgiver en Greatest Hits samling. Tværtimod er der helt nyt på vej fra bandet. De er også på vej ud og spille, og skal blandt andet spille på en række af sommerens festivals. Første gang du kan høre Laid Back er 16 Januar hvor de spiller på Club Nord i København.     


LAID BACK - SUNSHINE REAGGAESe på Youtube