Blog


Blog Index

VETO VANDT P3 GULDS STORE PRIS

Tags: DR

Gruppen Veto, der stod bag albummet 'Crushing Digits' i 2008, sikrede sig DRs og Danmarks største rytmiske musikpris på 100.000 kroner. Se også de fem andre vindere ved årets P3 Guld.

’Built to Fail’ hedder ét af bandet Vetos mest kendte sange, men sådan ser DR bestemt ikke på det. Tværtimod mener DR, at Veto meget vel kan blive dansk musiks næste store stjerne. Og derfor blev det de fem Veto-medlemmer, David Krogh Andersen, Mark Lee Andersen, Jens Skov Thomsen, Mads Hasager og Troels Abrahamsen, der fik den helt store jackpot i form af P3 Prisen, da årets P3 Guld fredag aften blev uddelt for ottende år i træk.
For første gang foregik prisshowet i år i Koncerthuset i DR Byen, og priserne blev sågar uddelt fra kongelogen i Koncertsalen. Udover æren og statuetten følger der 100.000 kroner med påskønnelsen til Veto, og dermed er P3-prisen Danmarks største rytmiske musikpris.

Veto blev dannet i 2004, og den gamle kliché med, at gruppen startede i en garage, er helt korrekt for Vetos vedkommende.
Det var nemlig i en bygning til opbevaring af motorkøretøjer i Lystrup ved Århus, at de fem spillede de første toner i Vetos stramme lydunivers. Og allerede året efter udgav de EP’en ’I Will Not Listen’. I 2006 kom debuten ’There’s a beat in all machines’, og i maj 2008 blev den fulgt op af ’Crushing Digits’.

I motiveringen for at give Veto P3-prisen hedder det blandt andet, at "P3 Prisen i år går til et band, som med bare to album allerede har bevist deres talent og potentiale."

Og videre hedder det:
”Veto har udviklet sig stilsikkert og lovende og fremstår lige nu tordnede vitale og mere end klar til at nå det store publikum - vel at mærke på egne kunstneriske præmisser uden leflen og gimmicks. Veto - og i særdeleshed forsanger Troels Abrahamsen - er om nogen symbolet på en ny generation af artister, som grådigt og frygtløst favner utallige sideprojekter, eksperimenter og remix med et mod og en nysgerrighed, som fortjener anerkendelse.
P3 Prisen går derfor til det klarest lysende stjerneskud på den danske musik himmel netop nu. Vi tror på, at Veto lever op til forventningerne og meget snart er et af landets største bands."

Også de fire medlemmer af electrosoulgruppen When Saints Go Machine, der vandt prisen som ’P3 Talentet’, fik mere end æren og statuetten ud af prisshowet. De får samtidig retten til at bruge DRs spritnye og meget moderne studier i Koncerthuset i fem dage.

VINDERNE AF ÅRETS P3 GULD BLEV: P3 Prisen: Veto
P3 Kunstneren: Peter Sommer
P3 Gennembruddet: Suspekt
P3 Talenten: When Saints Go Machine
P3 Eksperimentet: Lucy Love
P3 Lytterhittet: Volbeat - 'Maybellene I Hofteholder'

Udover de mange kunstnere, der var på scenen for at modtage priser, var det navne som Tim Christensen, The Wong Boys, Mike Sheridan, Choir of Young Believers, Camille Jones, Fagget Fairys og Blue Van, der stod på scenen i Koncertsalen, der blev indviet for under en uge siden. Også Veto og Peter Sommer kvitterede med et nummer i showet, som Huxi Bach var vært for.

Hvis man lige ser bort fra P3 Lytterhittet, er både nomineringerne og vinderne valgt af P3 på et musikfagligt grundlag. Og kriterierne er helt overordnet, at musikken er på et højt niveau inden for sin genre.

P3’s musikchef Lars Trillingsgaard siger, at det har sværere end længe at vælge årets P3 Guld-vinderne. Ikke fordi kvaliteten af dansk musik har været ussel i årets løb - men derimod fordi det vrimler frem med talent her, der og alle vegne.

”Det er også én af forklaringerne på, at vi i år igen har valgt at uddele en pris til P3 Eksperimentet - og altså Lucy Love. Det skal ses som en særlig anerkendelse af, at vækstlaget for øjeblikket har et rigtig stort potentiale. Og jeg tror, at mange af de navne, publikum har kunnet høre til P3 Guld i år, også vil blive morgendagens danske musikstjerner, som P3 vil spille og støtte op om. Det er jo en af vores fornemste opgaver,” siger Lars Trillingsgaard.

Fik man ikke set P3 Guld-showet, eller har man lyst til at gense det, bliver det genudsendt to gange i morgen, lørdag den 24. januar.
DR1 lægger for klokken 14.55, mens DR2 genudsender showet klokken 23.20. Showet bliver også lagt ud, så det kan ses når som helst på dr.dk de næste 30 dage.

FAKTA OM PRISERNE:
* P3 Prisen: P3’s fornemmeste pris, der gives til en solist eller et band, som har imponeret, og som meget vel kan blive dansk musiks næste store stjerne.

* P3 Kunstneren: P3’s hyldest til de største og stærkeste i dansk musik. Går til en solist eller et band, som gentagne gange har taget både P3 og Danmark med storm. Og som har gjort det igen i det forløbne års tid.

* P3 Talentet: P3’s forventningsfulde skub til dem, der forhåbentlig har taget de første skridt i en lang og spændende karriere. Og som meget vel kan give os næste års kæmpehit.

* P3 Eksperimentet: P3’s anerkendende skulderklap til dem, der tør og udfordrer med lyd, ord, udtryk og konstellationer.

* P3 Gennembruddet: Prisen, der stiller skarpt på de nye stjerner, som netop nu fylder øregangene, æteren og tv-skærmene med deres første store hit.

* P3 Hittet: P3-lytternes suveræne favorit - udvalgt blandt de højest placerede danske numre på hitlisterne. Afgørelsen er fundet ved lytterafstemning.

* De forrige fem vindere af P3 Prisen:

Januar 2008: Dúné
November 2006: Mikael Simpson
Januar 2006: Tina Dickow
Januar 2005: Peter Sommer
December 2003: Baby Woodrose